Asigurari la 'superoferta' pentru fermierii din Romania

Data publicarii: 09-08-2012 | Finante-Banci

Statul roman subventioneaza minimum jumatate din prima anuala aferenta asigurarilor de culturi agricole. In plus, dimensiunile inca extrem de mici ale pietei de profil obliga companiile locale sa practice cote de asigurare de cel putin doua ori mai mici decat cele din tarile dezvoltate ale Europei.

Numarul asigurarilor agricole incheiate in Romania a crescut substanttial in ultimii doi insa, cu toate acestea, ramane la un nivel mai degraba neglijabil. Doar 20% din suprafata agricola din tara noastra este asigurata ceea ce face ca segmentul agricol sa reprezinte sub 1% din totalul primelor brute subscrise anual de companiile de asigurari din Romania adica undeva la 20 de milioane de euro pe an. Vorbim deci despre un potential de dezvoltare imens mai ales ca, potrivit specialistilor in domeniu, cotele de asigurare practicate la nivel local sunt inca reduse comparativ cu media europeana. In plus, statul roman subventioneaza o parte substantiala a primei anuale. " Dupa ce plateste, integral sau in rate, prima anuala aferenta politei de asigurare, fermierul merge la APIA cu documentatia si va obtine cel putin jumatate din prima anuala. Statul subventioneaza, in functie de riscurile asumate, chiar si 70% insa trebuzie retinut ca subventia minima este de 50%”, a explicat, la RFI, Bogdan Pirvu, directorul Fata Asigurari, cea mai importanta prezenta locala pe segmentul politelor agricole.

Ce se asigura si ce nu se asigura?

In mod traditional companiile de asigurare acopera, fara exceptie, sapte riscuri in cazul politelor agricole. Este vorba despre grindina , ploi ,furtuna , incendii, inghet timpuriu, inghet tarziu si alunecari de teren. Problema majora o constituie insa exceptiile de la asigurare adica acele riscuri pe care societatea nu si le asuma. La acest capitol, cele mai importante sunt riscul de seceta, riscul de inundatii si gerul de iarna. " Acestea sunt fenomene care se desfasoara pe arii extinse si pe care nu le putem controla sub nicio forma. In plus, nicio companie de reasigurare nu primeste aceste riscuri. Noi, societatile , nui avem cum sa luam aceste riscuri in asigurare insa o poate face statul”, explica Bogdan Pirvu. Potrivit acestuia, la inceputul anilor 2000 a existat o lege care prevedea ca, pentru fermierii care detin deja o asigurarea agricola, statul acopera, in anumite limite, si riscurile de inundatii si seceta.

integral in AgroIntel.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: